Story-Based

Inquiry

Our courses are highly interactive and highly honed.

4-Delige Cursus

Story-Based Inquiry Methode

Deze vierdelige (online) cursus geeft je de basis voor het starten, verdiepen, organiseren en schrijven van een onderzoeksrapport of -artikel. Het behandelt de Story-Based Inquiry (SBI) methode, die sinds de publicatie door UNESCO in 2009 met succes door duizenden journalisten, academici en NGO-onderzoekers is toegepast. 

De methode kan worden gebruikt voor het schrijven van speelfilms of documentaires, maar ook voor reportages. De taal en de aanpak ervan zijn geïntegreerd in toonaangevende journalistieke organisaties en NGO's over de hele wereld. 

In vier sessies leer je: 

Van vraag naar hypothese
Een hypothese is een techniek om je het verhaal voor te stellen en te bespreken voordat je op onderzoek uitgaat. Met een hypothese kun je het belang en de haalbaarheid van je idee beoordelen en potentiële bronnen identificeren voordat je tijd investeert in verder onderzoek. Onze collega's bij ICIJ noemen het een kerncompetentie in hedendaagse onderzoeksprojecten. 

Een tijdlijn construeren
Een tijdlijn biedt een bruikbare structuur voor zowel je verhaal als je onderzoek. Ze stelt je in staat om niet alleen te zien wat er is gebeurd, maar ook wat er moet zijn gebeurd tussen de gekende gebeurtenissen en hoe het verhaal kan eindigen. Dankzij de tijdlijn kun je je concentreren op dramatische scènes die de impact van je werk versterken. In het proces creëer je bovendien een mogelijke structuur voor je verhaal. 

Het in kaart brengen van de stakeholders
Een stakeholder- of bronnenkaart laat zien wie er allemaal betrokken is bij je verhaal — als daders, getuigen en slachtoffers. De kaart leidt je naar verdere bronnen en stelt je in staat om relaties tussen de betrokkenen te signaleren. Een bronnenkaart toont ook wat het belangrijkste publiek is voor je verhaal, wat essentieel is om het verhaal te promoten. Niet in het minst legt het een alternatieve manier vast om het verhaal te structureren. 

Van Masterfile tot meesterwerk
Organisatie is cruciaal voor diepgaande research. Een Masterfile is een eenvoudige maar effectieve database die we gebruiken om ons materiaal te verzamelen en te analyseren. We gebruiken de organisatie van de database om het samenstellen van het uiteindelijke rapport of artikel te vergemakkelijken. De tijd die je in deze sessie besteedt, bespaart je duizenden uren in je carrière. 

Cursusmateriaal
Het cursusgeld omvat niet alleen de seminars, maar ook een PDF-werkboek met presentaties met ruimte voor aantekeningen, twee Logan/CIJ-handboeken en een Nederlandstalig handboek die diep ingaan op de technieken die in de seminars aan bod komen. Het werkboek wordt voorafgaand aan de seminars verspreid, zodat we ons kunnen richten op de interactie en het bevorderen van jouw persoonlijke projecten.